Ιερό της Αρτέμιδος στον Αύλωνα Μύρινας

Στους αρχαίους χρόνους η προστάτιδα θεά της πόλης της Μύρινας ήταν η θεά Άρτεμις. Αρχαιολογικές και επιγραφικές αποδείξεις υποστηρίζουν την αναγνώριση ενός μεγάλου ιερού της Αρτέμιδος, το οποίο ανακαλύφθηκε στο οικόπεδο του Porto Myrina Hotel και τώρα διατηρείται μέσα στο ξενοδοχειακό αυτό συγκρότημα.
Ο χώρος αυτός ανασκάφτηκε μεταξύ των ετών 1991 και 1993 με δαπάνη του αρχικού ιδιοκτήτη, Ν. Τραταρού. Το συγκρότημα περιλαμβάνει μια μεγάλη, κεντρική, υπαίθρια πλακόστρωτη αυλή. Περιμετρικά της αυλής υπήρχαν βοηθητικά δωμάτια, τα οποία χρησιμοποιούνταν από τους ιερείς της λατρείας για αποθηκευτικές προμήθειες και τη γενική καθημερινή λειτουργία του ναού. Το ιερό περιβαλλόταν από διπλό «περίβολο» και η πρόσβαση σε αυτόν γινόταν από δύο εισόδους, από τις οποίες η μια κοιτούσε την πόλη και η άλλη τη θάλασσα, η οποία μπορεί και να ερμηνευτεί ως πρόταση για την ύπαρξη ενός μικρού λιμανιού στον κόλπο. Επίσης υπήρχαν τρία πηγάδια, μιας και το λατρευτικό νερό ήταν απαραίτητο στις λατρευτικές τελετουργίες. Στο βορειοδυτικό άκρο του περιβόλου οι ανασκαφείς βρήκαν ένα ορθογώνιο δωμάτιο το οποίο περιλάμβανε θρανία και έμοιαζε με ένα χώρο συνάθροισης. Πιθανόν αυτό συνδέεται με τις τελετές μύησης των πιστών ή τις απόκρυφες τελετές.
Ο χώρος του ιερού της Άρτεμις βρισκόταν σε συνεχή χρήση ως λειτουργικός ναός για πάνω από οκτώ αιώνες από την αρχαϊκή, την κλασική έως και την ελληνιστική περίοδο.
Η ανασκαφή έφερε στο φως πολλά κινητά ευρήματα και λείψανα όπως κεραμική, ειδώλια, αρωματοδοχεία, υφαντικά βάρη, κοσμήματα και άλλα πολλά.

Περισσότερες Φωτογραφίες

 

Πληροφόρηση

Lemnos Geomonuments Mobile app

Ο παρών ιστότοπος υλοποιήθηκε με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης