Άγιος Σώζων

Το εκκλησάκι του Αγίου Σώζοντα βρίσκεται στην νοτιοανατολική άκρη του νησιού από τα χρόνια του Μεσαίωνα. Σύμφωνα με το θρύλο, ένας βοσκός από το γειτονικό χωριό της Φισίνης βρήκε εκεί την εικόνα του αγίου, κι όσες φορές κι αν την μετέφερε στο χωριό, αυτή ξαναγυρνούσε στο ακρωτήρι. Έτσι, χτίστηκε εκεί ο ναός, δίπλα στο αγίασμα, δηλαδή ένα πηγάδι με γλυκό νερό. Ακόμα μια παράδοση για τον Άγιο Σώζοντα λέει πως κάποτε έκανε την κάπα του βάρκα κι έσωσε ναυτικούς που θαλασσοπνίγονταν.
Πολιούχος της Λήμνου ο Άγιος Σώζων έγινε στις αρχές του 20ού αιώνα, όταν καθιερώθηκε και η τριήμερη πανήγυρη. Ήταν οι ναυτικοί της Λήμνου που συνετέλεσαν στο να καθιερωθεί ο Άγιος Σώζων ως πολιούχος της Λήμνου, καθώς όπως λέει η παράδοση, περνώντας με τα καράβια τους ανοιχτά της πατρίδας τους, έβλεπαν το μικρό, ολόλευκο εκκλησάκι στην νοτιοανατολική άκρη να λάμπει από μακριά κι έπαιρναν δύναμη να συνεχίσουν.
Σήμερα στο προσκύνημα του Αγίου Σώζοντα στις 7 Σεπτεμβρίου φτάνουν Λημνιοί από όλο τον κόσμο για να προσευχηθούν και να ανταμώσουν στην πατρίδα.

Περισσότερες Φωτογραφίες

 

Πληροφόρηση

Lemnos Geomonuments Mobile app

Ο παρών ιστότοπος υλοποιήθηκε με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης