Απολιθωματοφόρος θέση Βάρους

Έναν εντυπωσιακό κατακείμενο απολιθωμένο κορμό Αγγειόσπερμου δένδρου, συναντάμε στην απολιθωματοφόρα θέση που βρίσκεται έξω από τον οικισμό Βάρος. Ο κορμός αποτελεί τμήμα του Απολιθωμένου Δάσους της Λήμνου που έχει ανακηρυχθεί ως «Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης» το 2013.

Ο κορμός περιβάλλεται από ειδική περίφραξη για τις ανάγκες προστασίας του.

Το μεγαλύτερο τμήμα του απολιθωμένου κορμού βρέθηκε καλυμμένο μέσα στον εδαφικό ορίζοντα ενώ η κάτω πλευρά του μέσα σε πυροκλαστικό πέτρωμα. Με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης των ανασκαφών, που διενεργήθηκαν από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, διαπιστώθηκε ότι ο κορμός έχει διάμετρο μεγαλύτερη του ενός μέτρου και μήκος που ξεπερνάει τα 7m.

Πριν από περίπου 22,3 εκατομμύρια χρόνια, ηφαιστειακής προέλευσης υλικά, όπως στάχτη και προϊόντα μεγάλων ηφαιστειακών εκρήξεων, σάρωσαν και κάλυψαν το απολιθωμένο δάσος της Λήμνου. Ο κορμός του αγγειόσπερμου δένδρου του Βάρους, έσπασε και παρασύρθηκε στη σημερινή του θέση από τις πυροκλαστικές ροές. Το παχύ στρώμα των ηφαιστειακών υλικών απομόνωσε τον κορμό από την ατμόσφαιρα και δημιούργησε ένα περιβάλλον ιδανικών συνθηκών για την απολίθωσή του.

Έτσι, διατηρήθηκαν, σε άριστη κατάσταση τα μορφολογικά χαρακτηριστικά του δένδρου, όπως οι εντυπωσιακοί ρόζοι, η εσωτερική δομή του ξύλου κ.α.. Με το πέρασμα του χρόνου η διάβρωση των πυροκλαστικών πετρωμάτων έφερε στην επιφάνεια τον απολιθωμένο κορμό.

Περισσότερες Φωτογραφίες

 

Πληροφόρηση

Lemnos Geomonuments Mobile app

Ο παρών ιστότοπος υλοποιήθηκε με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης