Ηφαιστειακός δόμος Προφήτης Ηλίας

Ο εντυπωσιακός λόφος του Προφήτη Ηλία, με τις απότομες πλαγιές του, αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά ηφαιστειακά οικοδομήματα της Λήμνου, που δεσπόζει στα δυτικά του κόλπου του Μούδρου, νότια του χωριού Κορνός και στους πρόποδές του αναβλύζουν θερμές πηγές, τα Θέρμα.

Πρόκειται για ένα ηφαιστειακό δόμο, μία ηφαιστειακή δομή η οποία δημιουργήθηκε από την αναθόλωση των ηφαιστειακών πετρωμάτων κατά τη διείσδυση λάβας, δακιτικής σύστασης. Ο λόφος του Προφήτη Ηλία ανήκει σε ένα σύμπλεγμα ηφαιστειακών δόμων που δημιουργήθηκαν πριν 19,3-18,2 εκατομμύρια χρόνια στη δυτική Λήμνο από μάγματα με σχετικά μεγάλη περιεκτικότητα σε αέρια. Οι ηφαιστειακές διεισδύσεις διαπέρασαν και σε κάποιες περιπτώσεις αναθόλωσαν τα προϋπάρχοντα γεωλογικά στρώματα και ψύχθηκαν επιτόπου.

Σήμερα στα ψηλότερα σημεία του ηφαιστειακού δόμου εμφανίζονται κατά τόπους εντυπωσιακές δομές αποσάθρωσης, που ονομάζονται «ταφόνι».

Ο επιβλητικός ηφαιστειακός λόφος του Προφήτη Ηλία φαίνεται να κατέχει σημαντική αναγνώριση από ξένους περιηγητές. Υπάρχουν αναφορές – όπως αυτή του Γάλλου Πρέσβη στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, Auguste de Choiseul–Gouffie (1785) – στις οποίες ο ηφαιστειακός δόμος παρουσιάζεται ως το βουνό των Θέρμων (Mt. de Therma).

Περισσότερες Φωτογραφίες

 

Πληροφόρηση

Lemnos Geomonuments Mobile app

Ο παρών ιστότοπος υλοποιήθηκε με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης