Απολιθωματοφόρος θέση Χαβούλι Μούδρου

Στη θέση Χαβούλι Μούδρου, στη ΝΑ χερσόνησο της Λήμνου συναντάμε σημαντικά φυτικά απολιθώματα που αντιπροσωπεύουν την δασική χλωρίδα της περιοχής πριν από 23 εκατομμύρια χρόνια.

Ανάμεσά τους περιλαμβάνεται ένας εντυπωσιακός ιστάμενος απολιθωμένος κορμός. Το μεγαλύτερο μέρος του κορμού βρίσκεται ενταφιασμένο μέσα στα πυροκλαστικά πετρώματα και το ορατό τμήμα του απολιθωμένου κορμού είναι περίπου 50 εκατοστά.

Πριν από περίπου 22,3 εκατομμύρια χρόνια, τα προϊόντα των ηφαιστειακών εκρήξεων των ηφαιστείων της Λήμνου, σάρωσαν και κάλυψαν το δάσος που ζούσε στην περιοχή. Ο κορμός καλύφθηκε από ένα παχύ στρώμα ηφαιστειακών υλικών. Τα υλικά αυτά απομόνωσαν το κορμό και δημιούργησαν ιδανικές συνθήκες για την απολίθωσή του. Η απουσία οξυγόνου, και η παρουσία υδροθερμικών διαλυμάτων, δημιούργησαν τις κατάλληλες συνθήκες για την μόριο προς μόριο αντικατάσταση της οργανικής φυτικής ύλης από τα πυριτικά υλικά, με αποτέλεσμα την απολίθωση του ξύλου. Έτσι, διατηρήθηκαν σε άριστη κατάσταση τα μορφολογικά χαρακτηριστικά του δένδρου, όπως η εσωτερική και εξωτερική δομή του ξύλου.

Με το πέρασμα του χρόνου η διάβρωση των πυροκλαστικών πετρωμάτων έφερε στο φως τον απολιθωμένο κορμό.

Περισσότερες Φωτογραφίες

 

Πληροφόρηση

Lemnos Geomonuments Mobile app

Ο παρών ιστότοπος υλοποιήθηκε με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης