Ρωμανού

Αν και δεν υπάρχουν μαρτυρίες, λογικά η ονομασία προήλθε από κάποιον παλιό γαιοκτήμονα που ονομαζόταν «Ρωμανός», όπως σε πολλές άλλες περιπτώσεις σε όλη τη Λήμνο. Το χωριό έγινε κοινότητα το 1918 με το όνομα Ρωμανός (ο) . Το 1940 μετονομάστηκε σε Ρωμανόν (το) αλλά αποκαλείται Ρωμανού. Σύμφωνα με προφορικές μαρτυρίες στη σημερινή θέση οι κάτοικοι εγκαταστάθηκαν πριν περίπου 200 χρόνια για να προστατευτούν από τους πειρατές. Παλιότερα κατοικούσαν κοντά στο κόλπο του Μούδρου, στην περιοχή του λόφου Βούκρανου.
Κατά το 19ο αιώνα το χωριό αναπτύχθηκε γρήγορα και το 1830 οι κάτοικοι ανέγειραν το μεγαλοπρεπή ιερό ναό της Γέννησης του Χριστού έπειτα από δωρεά ενός εύπορου συμπατριώτη τους.
Ενδιαφέροντα αξιοθέατα αποτελούν ακόμη, ο Ναός Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης με το λιθόγλυπτο τέμπλο, τα υπόσκαφα πιθάρια κρασιού, το πέτρινο σχολείο που κτίστηκε το 1936, το σκαλιστό πέτρινο ηρώο και ο ναός της Αγίας Φωτίδας στην Κώμη (Η Κώμη είναι ένας έρημος σήμερα αγροτικός οικισμός της Λήμνου που βρίσκεται βορειοανατολικά του χωριού Ρωμανού. Στη Κώμη υπήρχε ναός του Ηρακλέους).

Περισσότερες Φωτογραφίες

 

Πληροφόρηση

Lemnos Geomonuments Mobile app

Ο παρών ιστότοπος υλοποιήθηκε με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης